Artykuł sponsorowany Charakterystyka serów długodojrzewających

Charakterystyka serów długodojrzewających

Sery żółte to jeden z podstawowych artykułów spożywczych – w niewielu domach nie jada się ich w ogóle. Zwykle używamy ich do przyrządzania kanapek, jako dodatek do spaghetti lub podkład do pizzy. W serowej ofercie możemy znaleźć również produkty długodojrzewające, przeznaczone dla prawdziwych smakoszy. Czym one są i czego się można po nich spodziewać?

Sery długodojrzewające – co to takiego?

Niezbędnym etapem produkcji każdego sera żółtego jest dojrzewanie – to właśnie w tym czasie nabiera on swego charakterystycznego smaku. Sery dojrzewają w specjalnych pomieszczeniach, w których panuje temperatura i wilgotność odpowiednia do rozwoju kultur bakterii. Dojrzewanie trwać może zarówno kilka dni, jak i kilka lat – im dłużej trwa ten proces, tym szlachetniejszego, ostrzejszego smaku nabiera ser. Dlatego ser jest jak wino – im starszy, tym lepszy i droższy. Serami długodojrzewającymi nazywamy produkty, które leżakowały przez co najmniej trzy miesiące.

Charakterystyka serów długo dojrzewających

Jak zostało wcześniej powiedziane: cechą charakterystyczną serów długodojrzewających jest ich smak – bardziej pikantny i wyrazisty niż w przypadku zwykłych serów śniadaniowych, często naznaczony nutą innych produktów, np. orzechów. Kolejną rzeczą odróżniającą sery długodojrzewające od tych spożywanych przez nas na co dzień jest ich konsystencja i skład – w procesie dojrzewania w strukturze sera zachodzą pewne zmiany. Białka mleka ulegają rozkładowi na pojedyncze aminokwasy formujące się w drobne, chrupiące kryształki. Są one nie tylko przyjemne w jedzeniu, ale również znacznie lepiej przyswajane przez ludzki organizm niż pierwotne białka. Rozkładowi ulega również laktoza, która jest alergenem – dlatego sery długodojrzewające mogą być spożywane również przez osoby uczulone na mleko i jego produkty. Ze względu na wysoką zawartość wapnia, magnezu, fosforu i selenu sery takie są polecane również osobom starszym i kobietom w ciąży. Podaje się najczęściej w charakterze przekąski, doskonale komponują się z winami. Mogą być również wykorzystane w charakterze dodatku do sałatek oraz dań mięsnych i warzywnych.

W ofercie ROTR Spółdzielni Mleczarskiej znajdziemy wysokiej jakości sery dojrzewające przez okres trzech, sześciu oraz dziewięciu miesięcy

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas