Artykuł sponsorowany Artystyczne i wyjątkowe torty urodzinowe – czy smakują tak dobrze, jak wyglądają?

Artystyczne i wyjątkowe torty urodzinowe – czy smakują tak dobrze, jak wyglądają?

Wiele osób zdecydowało się na zakup pięknego tortu z masy cukrowej, a później pożałowało wyboru. Często są one mdłe, twarde i trudne w podzieleniu na kawałki. Zwłaszcza wtedy, kiedy wykonują je osoby początkujące, sprzedając później jako „domowe wypieki” w kolosalnych cenach. Jak znaleźć cukiernię, której artystyczne torty będą nie tylko przepiękne, ale również wyjątkowo smakowite?

Masa cukrowa – czym jest?

Często nazywa się ją również lukrem plastycznym i jest podstawowym elementem zdobienia tortów artystycznych. W konsystencji przypomina nieco plastelinę, jednak jest wykonana w całości z bezpiecznych składników spożywczych oraz naturalnych barwników. Można ją przygotować w warunkach domowych. Łyżkę żelatyny namaczamy w około 30 ml wody i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do większej miski wsypujemy 350 g cukru pudru i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy sok z połowy cytryny i kilka kropel ulubionego aromatu np. pomarańczowego. Całość wystarczy zagnieść i jest gotowa do użycia. Ze względu na łatwość przygotowania, za wytwarzanie tortów artystycznych często zabierają się amatorzy, oferujący swoje wyroby na portalach społecznościowych. Należy jednak pamiętać, że kupowane z niepewnego źródła mogą być niebezpieczne ze względu na ryzyko np. obecności bakterii Salmonella. 

Podstawowym błędem popełnianym przez niedoświadczone w tortach artystycznych cukiernie jest stosowanie zbyt grubych warstw masy cukrowe. I choć jest ona jadalna, w konsystencji może przypominać słodką, gumowatą plastelinę. Im cieńsze warstwy, tym lepiej odbija się to na smaku tortu, jednak ich nakładanie i formowanie staje się o wiele trudniejsze.

Tradycyjne receptury ciast i kremów

Oprócz ilości użytej masy cukrowej, ważnym wyznacznikiem smaku jest również receptura, według której powstał biszkopt oraz krem. Pracownia Cukiernicza Jana Jeżaka, mieszcząca się w Pruszkowie, jako jedna z niewielu w okolicy, do produkcji tortów artystycznych używa swoich własnych, naturalnych receptur. Są one pozbawione szkodliwych i chemicznych polepszaczy smaku oraz zbędnych konserwantów.

Masa plastyczna jest bardzo słodka, dlatego ilość cukru użyta do reszty elementów tortu powinna być ograniczona. W przypadku kremów najlepsze będą te możliwie jak najlżejsze – w przeciwnym razie całość wyjdzie mdło. Jeśli decydujesz się na zakup tortu artystycznego z okazji większej i ważnej uroczystości (np. jako tort weselny), warto najpierw na próbę zamówić mniejszy torcik z wybranej cukierni, aby prócz wyjątkowego wyglądu móc przetestować również jego smak.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas