Artykuł sponsorowany Aromaty jako niezbędne i zróżnicowane dodatki do pasz dla zwierząt hodowlanych

Aromaty jako niezbędne i zróżnicowane dodatki do pasz dla zwierząt hodowlanych

Zapach pokarmu to, obok smaku, czynnik mający ogromny wpływ na jego atrakcyjność i chęć spożycia. Warto przy tym pamiętać, że dotyczy to nie tylko ludzi, ale także zdecydowanej większości przedstawicieli świata zwierząt, także tych hodowlanych, gdzie ich żywienie opiera się w głównej mierze na odpowiednio dobranych paszach, w których niezwykle istotny rolę odgrywają specjalistyczne dodatki i aromaty paszowe.

Niezbędne dodatki do pasz

Węch to bardzo istotny zmysł w naszym życiu. Nie da się jednak ukryć, że węch w przypadku zwierząt, również zwierząt hodowlanych, jest dużo bardziej rozwinięty, a co za tym idzie zapachy pełnią w ich życiu znacznie więcej funkcji, niż mogłoby się nam wydawać. Wynika to z faktu, że niektóre substancje zapachowe aktywują sygnały odpowiadające za apetyt i procesy trawienia, kojarząc się z wartościowym źródłem pożywienia, podczas gdy inne mogą stanowić ostrzeżenie zakodowane przez ewolucję. Dlatego też w hodowli zwierząt tak istotne jest przygotowanie i dobór odpowiednich pasz, z uwzględnieniem zarówno odmiennych upodobań, potrzeb, jak i poszczególnych gatunków oraz grup wiekowych zwierząt. Warto przy tym pamiętać, że do najistotniejszych dodatków spośród wszystkich substancji pojawiających się w paszy (np. probiotyki, enzymy, konserwanty, przeciwutleniacze itp.), mających wpływ na atrakcyjność danej karmy dla określonej grupy zwierząt, zaliczyć należy aromaty zapachowe oraz smakowe dodawane do pasz, także do tych mniej chętnie zjadanych przez zwierzęta ze względu na ich specyficzny smak lub zapach.

Nie można jednak zapominać o tym, aby w szeroko pojętej hodowli zwierząt wykorzystywać aromaty paszowe o sprawdzonym składzie i właściwościach, będące w pełni bezpiecznym składnikiem odżywczym, rekomendowanym w hodowli zwierząt, tak jak ma to miejsce w przypadku aromatów wytwarzanych przez IPRA Polska Sp. z o.o.

Dlaczego aromaty paszowe są takie ważne

Zastosowanie dodatków i aromatów paszowych we współczesnej hodowli stanowi podstawę prawidłowego rozwoju zwierząt. Należy bowiem pamiętać że aromaty paszowe (płynne lub w formie proszku) to substancje, które przede wszystkim wzmacniają zapach i smak mieszanek paszowych, co sprawia że stają się one niezwykle apetyczne i atrakcyjne dla zwierząt hodowlanych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na przyrost ich masy, co przekłada się również na większą produkcyjność i wydajność hodowli. Niekiedy także, zwłaszcza w przypadku młodych osobników (np. prosiąt), zastosowanie aromatów paszowych ma za zadanie pobudzanie apetytu w okresie przyzwyczajania do spożywania paszy stałej, zwiększając zainteresowanie zwierząt nową mieszanką, ułatwiając i przyspieszając jej akceptację. Nie bez znaczenia jest również fakt, że odpowiednio dobrane aromaty i dodatki polecane są także w celu poprawienia wyników produkcyjnych i jakości surowców zwierzęcych (np. mięsa wieprzowego, drobiu, a nawet mleka krowiego).

Funkcja aromatów jako dodatków do paszy jest nie do przecenienia. Warto przy tym pamiętać, że do najczęściej stosowanych substancji aromatyczno-smakowych należą wanilia oraz kwasy organiczne, takie jak: cytrynowy, jabłkowy, octowy itp., a niekiedy także zioła, które zawierają olejki eteryczne powodujące wzrost zainteresowania zwierząt paszą.

Opracowanie:

Ipra Polska

Skawina , Jagielnia 6

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas