7 powodów, dla których warto pić kawę

7 powodów, dla których warto pić kawę

Kawa nie cieszy się zbyt dobrą reputacją. To błąd! Często zapominamy, że ten czarny napój ma bowiem nie tylko wady, ale i bardzo wiele zalet! Lecznicze właściwości kawy były znane już w XVII wieku – wówczas za jej pomocą leczyło się obrzęki, migrenę, depresje nerwowe i podagrę. Lekarze przepisywali też "małą czarną" jako lek na zmęczenie i apatię. Więc… czy warto pić kawę? Przekonaj się!

Strony www Strony www

1. Kawa poprawia krążenie

Kawa zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu korzystnie wpływa na krążenie i zmniejsza ryzyko zawału serca. Poprawia również naszą wydolność.

Skąd to wiemy? Naukowcy z University of the Ryukyus w Japonii przeprowadzili eksperyment, w trakcie którego sprawdzili, jak kawa oddziałuje na układ krwionośny. W tym celu za pomocą lasera zmierzyli, jakie jest krążenie krwi w palcach wolontariuszy, zaraz po wypiciu małej czarnej. Okazało się, że przepływ krwi po wypiciu napoju wzrasta o 30% w ciągu 75 minut. Dzieje się tak, ponieważ kofeina powoduje nieznaczny wzrost ciśnienia tętniczego i poprawia funkcjonowanie komórek wyściełających ścianki naczyń krwionośnych.

2. Kawa pomaga spalać tłuszcz

Czy wiesz, że większość suplementów diety ma w swoim składzie kofeinę? To dlatego, że kawa usprawnia perystaltykę jelit i sprawia, że kalorie, które są dostarczane organizmowi przez pożywienie zamieniane są na ciepło, zamiast na tkankę tłuszczową. Dzięki temu kawa może wspomagać odchudzanie.

Oczywiście, aby wykorzystać te właściwości kawy, musimy pamiętać, aby nie dodawać do niej cukru, śmietanki i słodkich syropów, gdyż one z pewnością nie pomogą pozbyć nam się niechcianej tkanki tłuszczowej. Najlepiej jest kupować kawę w ziarnach i mielić ją samodzielnie tuż przed zaparzeniem.

3. Kawa zmniejsza ryzyko depresji i redukuje stres

Kawa bez wątpienia poprawia nam humor nie tylko swoim charakterystycznym smakiem, ale i działaniem. Po jej wypiciu w naszym organizmie wzrasta poziom serotoniny i dopaminy – substancji, które są odpowiedzialne za dobry nastrój. Kofeina blokuje w mózgu receptory, które wychwytują informacje o zmęczeniu organizmu, przez co mamy więcej energii, a na naszej twarzy częściej pojawia się uśmiech.

Regularne picie kawy może pozytywnie oddziaływać na nasze samopoczucie i jest w stanie uchronić nas przed depresją i innymi chorobami o podłożu psychologicznym. To co, kiedy następna wizyta w kawiarni?

4. Kawa dodaje energii i sprawia, że jesteśmy mądrzejsi

Czy wiesz, że kawa wzięła swoją nazwę od arabskiego słowa „gahwa” oznaczającego „usuwający zmęczenie”? Pobudzenie to główny powód, dla którego każdego poranka sięgamy po ten napój. Kofeina dodaje energii i rozbudza, stymuluje nasz organizm do działania i sprawia, że jesteśmy bardziej skoncentrowani. Dzieje się tak, ponieważ pobudza ona korę mózgową, ośrodki podkorowe i ośrodek oddechowy.

Po wypiciu kawy zwiększa się również wydzielanie dopaminy i adrenaliny. Poprawia się czas reakcji, czujność i logiczne myślenie. Taki wpływ kofeiny na nasz organizm zaczynamy odczuwać już mniej więcej po około pół godziny od momentu wypicia małej czarnej. Czy to nie świetny argument, by zrobić sobie przerwę od pracy?

5. Kawa jest źródłem substancji odżywczych

Kubek kawy dostarcza naszemu organizmowi witaminy B2, B3 i B5. Oprócz tego kawa zawiera sole łączące – wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo i chrom, które odgrywają bardzo ważną rolę w zwalczaniu pierwszych oznak starzenia się organizmu.

Ponadto w nieprzetworzonych ziarnach kawy znajduje się aż 1000 różnych przeciwutleniaczy. To więcej, niż w szklance soku z pomarańczy lub grapefruita! Te substancje niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, niwelują stany zapalne i chronią komórki przed uszkodzeniami. Niezwykłe właściwości tego napoju były znane już w XVII wieku, kiedy kawa traktowana była jako lekarstwo.

6. Kawa zapobiega groźnym chorobom

Chociaż trudno to sobie wyobrazić, kawa może zapobiegać groźnym chorobom. Codzienne picie (dobrej jakościowo!) kawy może między innymi zminimalizować ryzyko chorób serca. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w niej substancjom chemicznym, które wykazują właściwości przeciwzapalne.

Oprócz tego kawa ziarnista pozytywnie wpływa na stan wątroby, zmniejszając ryzyko jej marskości. Zapobiega także chorobie Parkinsona i Alzheimera – głównie za sprawą zawartości kofeiny. Nie bez znaczenia jest również fakt, że ten czarny napój może również zapobiec wystąpieniu raka wątroby, jelita grubego, piersi czy prostaty. A to wszystko dzięki zawartym w nim antyoksydantom!

7. Kawa wydłuża życie

Wyniki badań pokazały, że u osób pijących kawę ryzyko wcześniejszej śmierci jest niższe o około 10%. Prawdopodobnie jest to zasługa antyoksydantów, które chronią przed chorobami i niszczą szkodliwe substancje.

Kawa ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie – pita z umiarem na pewno będzie miała pozytywne działanie. Należy jednak pamiętać, że nadużywanie kawy może mieć przykre konsekwencje – po jej nadmiernym wypiciu możemy odczuwać bezsenność i rozdrażnienie czy symptomy niestrawności – nudności, ból brzucha, pieczenie w przełyku.

Jeśli chcesz ograniczyć do zdrowej dawki spożycie kawy, to przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy naturalne sposoby na pobudzenie.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas