Jak uzyskuje się niepowtarzalny smak pieczywa? Unikatowe sposoby produkcji
Artykuły spożywcze i trafikaDzisiejsze metody wypiekania wyrobów piekarniczych obejmują nie tylko produkcję chleba czy bułek w piekarni i bezpośrednie dostarczenie ich do sklepów. Istnieją bowiem na rynku firmy, które przygotowują wysokie jakościowo wyroby surowe, podpieczone lub całkowicie wypieczone, które trafiają do punktów dystrybucyjnych takich jak hipermarkety. To one w kolejnych etapach dokańczają proces wypiekania.
Logistyka produkcji pieczywa
Branża piekarnicza jest bardzo wymagająca, co ma związek z dużym zapotrzebowaniem rynkowym na pieczywo – samo spożycie chleba na jednego obywatela Polski rocznie wynosi około 43 kilogramów. Olbrzymie nakłady produkcyjne wymagają zastosowania nowoczesnych narzędzi logistycznych i jakościowych. Mowa tutaj nie tylko o systemie HACCP, który związany jest z zapewnianiem bezpieczeństwa żywności, ale również z odpowiednim planowaniem transportu. Na smak i świeżość pieczywa wpływa bowiem czas jego dostarczenia od piekarni do punktów sprzedaży. Chleby, bajgle, bagietki czy pieczywo nadziewane – np. focaccia z rozmarynem – smakują najlepiej bezpośrednio po wypieku, kiedy utrzymuje się jeszcze ich aromat. To dlatego renomowani producenci, którzy mają obejmującą całą Europę sieć kontaktów – na tym polu wyróżnia się firma Vandemoortele Polska – stosują unikalne receptury pozwalające na dostarczanie wyrobów piekarniczych surowych, podpieczonych lub w pełni wypieczonych – są one następnie przygotowywane w sklepach, hipermarketach czy też w piekarniach.
Pieczenie w piecach kamiennych i pieczywo na zakwasie
Nie każdy producent pieczywa jest nastawiony na wysoką jego jakość i niepowtarzalny smak. Wiele ośrodków piekarniczo-handlowych produkuje wyroby piekarnicze hurtowo przy wykorzystaniu taśm produkcyjnych i wielkich pieców. Najlepsze firmy mają jednak dla klientów coś więcej. Są to zaangażowanie oraz tradycja – chleby, bułki czy rogale wypiekane są według staroeuropejskich przepisów, które wywodzą się z kultury śródziemnomorskiej, germańskiej czy też słowiańskiej. Do unikatowych sposobów wypiekania pieczywa, od których niestety się już odchodzi, należy proces wypiekania pieczywa w piecu kamiennym, opalanym drewnem – podobne piece wykorzystuje się w prawdziwych pizzeriach. Pieczywo z pieców kamiennych wyróżnia się swoim aromatem, chrupiącą skórką oraz delikatnym i rozpływającym się w ustach miąższem. Wypieki te charakteryzują się również dłuższym okresem świeżości, a ich aromat utrzymuje się również po wystygnięciu.
Innym unikatowym rodzajem pieczywa jest to przygotowywane na zakwasie. Metoda ta na szczęście jest jeszcze popularna, a wykorzystuje ona technikę polegającą na przygotowaniu ciasta przy użyciu odpowiedniego zakwasu (według starych receptur). Pozwala to na ułatwienie wyrośnięcia, ale sam proces przebiega w wielu etapach i jest bardzo precyzyjny – znacznie różni się od hurtowej produkcji pieczywa przy użyciu nowoczesnych linii produkcyjnych i pieców. Warto wiedzieć, że tradycyjne przepisy umożliwiają przygotowanie wysokich jakościowo wyrobów piekarniczych mrożonych. Zajmują się jednak tym tylko wyspecjalizowane ośrodki o wysokiej kulturze organizacyjnej i logistycznej.