Artykuł sponsorowany Cała prawda o kurzych jajkach - Spiżarnia Babci Józi

Cała prawda o kurzych jajkach - Spiżarnia Babci Józi

Opinia na temat jajek zmienia się jak w kalejdoskopie. Kiedyś były uważane za bardzo zdrowe i zalecano ich spożycie niemalże codziennie. Później zostały napiętnowane jako źródło cholesterolu, przez co straciły swoją renomę. Ostatnio wróciły jednak do łask – wieloletnie, rzetelnie prowadzone badania udowodniły, że każdy człowiek może odnieść liczne korzyści, jedząc jajka. Ważne jest po prostu to, by nie trafiały one na nasz talerz zbyt często. Oczywiście jajka jajkom nierówne, zatem warto zaopatrywać się w nie u sprawdzonego dostawcy, takiego jak Spiżarnia Babci Józi we Wrocławiu.

Różne typy jajek – różnice w składzie?

Chociaż spożywanie jaj kur z wolnego wybiegu niesie za sobą korzyści etyczne i moralne, to jeśli pod uwagę weźmiemy tylko nasze zdrowie, różnice nie są tak duże. Jajka pochodzące z chowu innego typu nie zawierają dużo mniejszej ilości składników odżywczych, nie są także bardziej niezdrowe czy mniej wartościowe. Oczywiście bierzemy tutaj pod uwagę wyłącznie jajka pochodzące z renomowanych ferm, nie tylko zachowujących zalecane normy, ale wręcz podwyższających  standardy – z taką współpracuje firma Spiżarnia Babci Józi.

Jajka jako źródło witamin i białka

Nie sposób pisać o zaletach kurzych jaj z firmy Spiżarnia Babci Józi, nie wspominając o tym, jak potężną skarbnicę białka jajka stanowią. Jest ono niezwykle dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Swego czasu Światowa Organizacja Zdrowia – czyli WHO – uznała je nawet za białko wzorcowe, do którego odnoszono zawartość aminokwasów w innych produktach. Poza białkiem jaja zawierają spore ilości witaminy B2, B12 oraz A, D, E i K. Stanowią także dobre źródło różnego typu mikro‐ i makroelementów, takich jak selen, miedź, cynk, magnez, żelazo, wapń, potas czy sód. Znajdziemy w nich także beta‐karoten oraz chroniącą przed promieniowaniem UVA i UVB luteinę, która dodatkowo poprawia widzenie. Co zaś tyczy się tłuszczu zawartego w jajkach – wbrew pozorom nie zawierają one wiele „złych”, nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to zaledwie 0,1 g na 5 g tłuszczu zawartego w jajku. Pozostałe 4,9 g tłuszczu zawiera dużą dozę zdrowych kwasów omega‐6 i omega‐3, których sami nie produkujemy.

Okazuje się także, że jajka nie zawierają dużo cholesterolu – do 100 mg na sztukę. Jeśli wziąć pod uwagę, że znajdziemy w nich także lecytynę regulującą cholesterol i zmniejszającą jego poziom, nie mamy żadnych powodów do obaw. Z powodzeniem możemy zatem zjadać 4‐5 jajek w tygodniu. Norma WHO mówi nawet o 10 jajkach tygodniowo, a niektórzy specjaliści ponownie zalecają zjadanie 1‐2 dziennie. Warto, by były ugotowane na miękko – są wówczas lepiej trawione i przyswajane przez organizm człowieka.

Oferta Spiżarni Babci Józi

Spiżarnia Babci Józi to firma oferująca wiejskie przysmaki, takie jak jajka wiejskie, swojskie wyroby, wędliny i sery. W ich asortymencie znajdują się także długodojrzewające sery, świeże wędliny oraz ryby naturalnie wędzone. Nie brakuje również oliwek greckich oraz prawdziwie naturalnych jogurtów i nabiału. Firma ta słynie z wysokiej jakości swoich produktów oraz dbałości o tradycyjne receptury i naturalne składniki. Ich wyroby to idealny wybór dla miłośników wiejskiego smaku i zdrowej żywności. Zachęcamy!

Opracowanie:

Spiżarnia Babci Józi

Wrocław , Pawia 44-48

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas